De koning van België was woensdag op de High Tech Campus op de laatste dag van een drie-dagen-durend staatsbezoek aan Nederland. Het gesprek op de campus ging vooral over het samenwerken, binnen en buiten de grenzen van het land. De koning werd binnengehaald in het Conference Center op de Strip van de Campus. Later op het bezoek werd hij vergezeld door de koningin toen het paar een bezoek bracht aan het Holst Centre.
De samenwerking tussen Nederland en België stond centraal woensdag. Waar Holst is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO, presenteerden start-ups als het Nederlandse ByFlow hun samenwerking met het Belgische Callebaut.
ByFlow was één van de start-ups die de koning één op één mochten toespreken tijdens een meet & greet, andere partijen die de koning mochten spreken waren Medtronic, het Solar Team Eindhoven, Amber Mobillity, PhotonDelta en Team BlueJay.
3d-chocolade dessert
Voor ByFlow, een start-up uit Eindhoven die een draagbare 3d-printer ontwikkelde, was het bezoek van de koning een mooie aangelegenheid om een samenwerking met de Belgische chocoladeproducent Callebaut te presenteren. De koning zag bij zijn bezoek aan ByFlow en Callebaut een profiel van zijn gezicht in 3d-chocolade geprint worden. Later werd een 3d-geprint chocolade dessert opgediend tijdens de lunch. Het profiel van de koning kon in vijf dagen, vanuit niets, geprint worden. “Idealiter zouden we het hele gezicht van de koning willen afdrukken. Maar zover is de techniek nog niet”, zegt Pascale Meulemeester van Callebaut. “Dat is wel waar we naartoe gaan”, vult Nina Hoff, één van de oprichters van ByFlow aan. De koning ziet hoe zijn eigen profiel in 3d geprint wordt.
Met het 3d-printen van voedsel willen Callebaut en ByFlow onder meer de duurzaamheid van de chocoladeproductie stimuleren. Daarvoor zijn doelen gesteld, die tegen 2025 behaald moeten zijn. “Onze chocolade moet slaafvrij zijn en in goede omstandigheden verworven”, zegt Meulemeester. “Ook moet de ecologische voetafdruk zo dichtbij de nul als mogelijk.” Het 3d-printen van voedsel kan daarbij helpen. Al is daar wellicht hulp van overheden bij nodig. “Digitale technologie kan ons helpen bij het verbeteren van de duurzaamheid, maar ik zie innovatie voornamelijk als een aanjager daarvan. Wetgeving, het verplicht stellen van een duurzame productie zou ervoor zorgen dat elke fabrikant hieraan gaat meewerken.”
Bierdrone
Team BlueJay, de makers van een drone die gemaakt is om indoor te vliegen, zagen de ontmoeting met de koning vooral als een kans om zichzelf in het buitenland op de kaart te zetten. “We maken deze drone in principe voor een open platform, hoe meer mensen daaraan meedenken hoe beter dat is voor de ontwikkeling”, zegt Ties van Loon, als één van de zestien TU/e-studenten betrokken bij de ontwikkeling van de drone.
“Maar het is ook een eer”, zegt mede-studente Iris Huijben over de ontmoeting met de koning. We zijn van een studententeam gegroeid naar een club die handen mag schudden met de koning.” De koning verbaasde zich met name over de grijphand die onder de drone van BlueJay hangt, volgens Huijben. “Zijn frisse blik geeft ons weer energie om door te gaan met ontwikkelen.” BlueJay denkt nog niet aan een commerciële stap voor de drone. “Het eerstvolgende doel dat we stellen is om dit jaar een nieuwe challenge voor onszelf te bedenken”, zegt Huijben. In 2015 werd het dronecafé gerealiseerd, daar bracht de drone bestelling van de bar naar het publiek.
Samenwerkingen
Holst Centre, ByFlow en BlueJay zijn alle drie ontstaan vanuit samenwerkingen. Toch hét sleutelwoord in het bezoek van de Belgische koning en koningin aan de campus. “Samenwerking komt innovatie ten goede”, zegt campus-directeur Frans Schmetz in zijn openingspraatje aan het begin van de middag. Een groot deel van die samenwerkingen is internationaal. Vooral op de campus, een plek waar 85 nationaliteiten samenwerken. Binnen die groep zijn -naast de Nederlanders- de Belgen het best vertegenwoordigd.
Foto: Bram Saeys